Interview met EP-W Adviseur Roel van Dongen

3 minuten

Roel van Dongen is EP-W Adviseur bij EPAplus. Maar wat houdt dit nu precies in? Wat komt hij zoal tegen in zijn werk? Wat vindt hij er het leukst aan? Dat vertelt hij in dit interview. 

Uiteenlopende woningen en gebouwen 

“Ik vind persoonlijk jongere woningen het leukst om te doen. Het is makkelijker om een goede berekening te kunnen maken, omdat hier meestal ook tekeningen bij worden geleverd. Daarnaast wordt er veel meer met standaardmaten gewerkt en minder met vreemde hoekjes, uitbouwtjes en ronde ramen en dat vind ik persoonlijk mooier.”

“Verder is het leuke aan ons vak dat je bij de meest uiteenlopende woningen en gebouwen terechtkomt. Vooral bij woningen is het leuk om het interieur te bekijken. Daar doen wij in onze berekening niks mee, maar soms kom je in een woning en denk je ‘wow, dit is geweldig ingericht. Maar ik ben ook wel eens een volle asbak in een douchecabine tegengekomen.
Het allerleukste karwei was toch wel om de woning van mijn ouders van een energielabel te voorzien. Gezellig aan de eettafel, met een pilsje alle waardes in ons computersysteem invoeren, terwijl mijn moeder lekker aan het koken was.” 

Oog voor detail 

“Ik heb oog voor detail. Dat is belangrijk als je energieprestatieadviseur bent. Je moet in ons vak een strikt protocol volgen en daarom goed op kleine dingen letten. Dat doe ik als ik door een woning of gebouw loop, maar ik let ook op de kleine dingen als ik bijvoorbeeld voor mezelf een motor koop.” 

“Als er een energielabel moet komen voor een woning probeer ik isolatiediktes en –waarden te bepalen, kijk ik naar de installaties die aanwezig zijn, controleer ik oppervlaktes en soms meet ik zelfs een hele woning in. Daar maak ik ook weer foto’s van. Net als van de ramen en de buitendeuren.” 

“Tijdens de inspectie noteer ik wat ik zie en de afmetingen van de woning. Dat is een hele lijst. We houden met heel veel zaken rekening. Bijvoorbeeld ook de oriëntatie van gevels en daken wat in de software-effect heeft op zoninstraling. Op kantoor voeren wij vervolgens alles in speciale software in, wat het energielabel van de desbetreffende woning bepaalt.’’ 

Ik heb mijn ouderlijk huis van een energielabel voorzien.

Particulieren versus grote beleggers 

“Bij EPAplus werken wij voor verschillende opdrachtgevers. Als we voor een particulier werken gaat het vaak om één woning en letten we heel goed op de reeds doorgevoerde renovaties. Als we voor een VvE werken dan kijken we ook naar het geheel, het totale gebouw. VvE’s willen ook graag een adviesrapport wat geïntegreerd kan worden in een meerjaren onderhoudsplanning, wij noemen dat een Duurzaam meerjaren onderhoudsplanning (DMJOP).’’ 

“Beleggers kijken vaak heel zakelijk naar het vastgoed. Zij willen een overzicht van wat er nodig is aan verduurzaming en wat de kosten daarvan zijn. Zij vragen ons ook de huurpunten te berekenen via het woningwaarderingsstelsel. Het energielabel is van grote invloed op de huurpunten dus wij kunnen helpen aan de knoppen te draaien om tot huurmaximalisatie te komen. Naast het advies over het energielabel kijken wij naar slimmigheden om de huurpunten te verhogen, zoals de lengte van het aanrechtblad, afwerkingsniveau, hoeveelheid buitenruimte tot en met de vierkante meters tegelwerk in de badkamer. Met deze informatie kan uitgerekend worden wat de investeringskosten zijn, en nog belangrijker, wat zo’n investering uiteindelijk oplevert.” 

Eens kennismaken met Roel? Mail hem op r.vandongen@epaplus.nl om een afspraak te maken.