QV-10 meting

3 minuten

Een QV-10 meting, ook wel bekend als de blowerdoortest, is bedoeld om te weten te komen of uw (bijna) opgeleverde gebouw of woning voldoet aan de eisen qua luchtdichtheid volgens de BENG-berekening, uitgaande van het Bouwbesluit. Wel of niet voldoen kan aanzienlijke invloed hebben op uw energielabel. U kunt nu ook voor een QV-10 meting bij EPAplus terecht.

Wat is een QV-10 meting?

De QV-10 meting, ook wel de blowerdoortest of luchtdichtheidstest genoemd, is een procedure om de luchtdichtheid van een woning of gebouw te meten. De meting wordt uitgevoerd om te bepalen hoe goed de bouwschil van het gebouw bestand is tegen ongecontroleerd luchtverlies. Onder de bouwschil verstaan we de buitenste laag van het gebouw, inclusief dak, muren en vloeren.

Welke voordelen heeft het doen van een QV-10 meting?

Er zijn veel voordelen van het doen van QV-10 metingen. We zetten er een aantal op een rij:

  • Een goed afgedicht gebouw verliest minder warmte in de winter en behoudt koelte in de zomer. Dat resulteert in lagere energiekosten. Met een QV-10 meting kunnen eventuele lekken worden gedetecteerd en verholpen.
  • Een luchtdicht gebouw zorgt voor een comfortabelere woon- of werkomgeving, waardoor de leefbaarheid van de gebruikers verbetert.
  • Een (niet goed) afgedichte woning of gebouw kan aanzienlijke invloed hebben op het energielabel. Een goed luchtdichtheid draagt namelijk bij aan de algehele energie-efficiëntie.
  • Doordat een gebouw of woning goed luchtdicht is, wordt de energievraag verminderd en dat is gunstig voor uw duurzaamheidsdoelstellingen en nog beter: het milieu.

Hoe wordt een QV-10 meting uitgevoerd?

Een QV-10 meting wordt doorgaans als volgt uitgevoerd:

  • Een apparaat dat de ‘blower door’ wordt genoemd wordt op een strategisch punt in het gebouw geplaatst (meestal in een deuropening). De blower door is een krachtige ventilator die lucht in een gebouw kan blazen of eruit kan zuigen.
  • Alle andere openingen in het gebouw of woning, zoals ramen, buitendeuren en ventilatieopeningen worden zorgvuldig afgedicht. De enige luchtstroom vindt dan plaats via de gecontroleerde omgeving van de blower.
  • De blower wordt geactiveerd waardoor een kunstmatige over- of onderdruk wordt gecreëerd tussen de binnen- en buitenomgeving.
  • Tijdens dit proces wordt de luchtsnelheid, drukverschillen en luchtstroom in het gebouw gemeten. Dit stelt de technici die het onderzoek uitvoeren in staat om de luchtdoorlatendheid te berekenen.
  • Op basis van de metingen kan beoordeeld worden hoe luchtdicht het gebouw of de woning is en kunnen eventuele lekken in de bouwschil geïdentificeerd en aangepakt worden.

Ook een QV-10 meting uitvoeren in uw gebouw of woning?

Neem dan contact met ons op door te bellen naar 040 303 45 50 of een e-mail te sturen naar info@epaplus.nl. Wij helpen u graag verder.