- Advies op maat
- Van nieuwbouw tot monumentaal
- Brede kennis van zaken
- Door heel Nederland
Circulair bouwen:
De sleutel tot duurzame energieprestaties
3 minuten
Als energie prestatie adviesbureau begrijpen wij bij EPAplus als geen ander de rol die circulair bouwen speelt in het streven naar een duurzame toekomst. In deze blog laten we zien waarom circulair bouwen niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.
Wat verstaan we onder circulair bouwen?
Als we over circulair bouwen spreken, hebben we het over het minimaliseren van afval en het maximaliseren van de levensduur van materialen. Denk hierbij aan het hergebruiken, recyclen en vermijden van niet-hernieuwbare hulpbronnen. Maar circulair bouwen biedt meer dan alleen ecologische voordelen; het heeft ook positieve gevolgen voor de energieprestaties van gebouwen.
Een aantal voordelen van circulair bouwen op een rij:
- Energie-efficiëntie
Investeert u in duurzame circulaire of biobased materialen en energiezuinige ontwerpen dan kan dat de energieprestaties van uw gebouwen aanzienlijk verbeteren. Dit resulteert niet alleen in een lagere energierekening en een betere concurrentiepositie op de markt, maar zorgt ook voor een gezonder en comfortabeler binnenklimaat. - Kostenbesparing op de lange termijn
Hoewel circulair bouwen initieel wellicht een iets hogere investering vereist, zijn de langetermijnvoordelen aanzienlijk. Materialen en ontwerpen die de levensduur van gebouwen maximaliseren, kunnen de onderhouds- en operationele kosten verminderen, waardoor uw rendement op investeringen wordt gemaximaliseerd. - Compliance met regelgeving
De wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie wordt steeds strenger. Wie voor circulair bouwen kiest kan gemakkelijker voldoen aan deze eisen en zelfs een voorsprong nemen op de concurrentie.
Biobased isolatiematerialen beschikken over een aantal positieve eigenschappen die de energie-efficiëntie van uw gebouw ten goede komen. Door betere warmteopslagcapaciteit (faseverschuiving) kunnen veel biobased isolatiematerialen warmte langer buiten houden dan traditionele isolatiematerialen.
Ook zijn biobased isolatiematerialen dampopen en vochtregulerend, wat het comfort in uw gebouw verhoogd. Verder is luchtdichting een zeer belangrijk onderdeel van energiezuinig bouwen en/of renoveren.
Met een juist ontwerp o.b.v. een goede luchtdichting en een goed geïsoleerde schil wordt de energieprestatie van een gebouw aanzienlijk beter.
Doordat circulair bouwen onderzoek en ontwikkeling stimuleert, zullen bijvoorbeeld circulaire isolatieproducten, denk hierbij aan cellulose, houtvezelvezelisolatie of kalkhennepisolatie steeds energie-efficiënt worden. Hierdoor komen onder andere wamteverlies, luchtdichtheid en thermische massa steeds beter in balans en wordt het energieverbruik voor verwarming en koeling verminderd.
Hoe kunnen wij u helpen?
Onze energieprestatieadviseurs staan klaar om u een goed onderbouwd energie-adviesrapport te leveren.
Met hun expertise en ervaring herkennen zij de circulaire materialen en bouwwijze en kunnen zo een goed onderbouwd energie-adviesrapport leveren.
Hier vindt u drie punten waarbij wij op letten tijdens een inspectie:
- Materialenkeuze
Wij letten erop of duurzame en hernieuwbare circulaire materialen worden gebruikt bij de bouwwerkzaamheden. - Bouwtechnieken
Wij zijn goed op de hoogte van de nieuwste bouwtechnieken die de levensduur van een gebouw kunnen verlengen en de impact op het milieu kunnen verminderen. - Energieprestatieanalyse
Door een gedetailleerde energieprestatieanalyse uit te voeren op het gebouw kunnen we de mogelijkheden voor energiebesparing, zoals verbeterde isolatie, efficiëntere verlichtingssystemen en geavanceerde regelsystemen identificeren.
Wilt u weten wat wij voor uw bouwproject kunnen betekenen?
Neem dan contact met ons op door te bellen naar 040 303 45 50 of een e-mail te sturen naar info@epaplus.nl. Wij helpen u graag verder.