Energieprestatieadvies:
Bouwen aan een duurzame toekomst!

3 minuten

In een tijdperk waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt en klimaatverandering geen toekomstbeeld meer is, maar keiharde werkelijkheid, staat de bouwsector voor een cruciale uitdaging. 

De traditionele benaderingen van bouwen en ontwikkelen moeten plaatsmaken voor innovatieve, milieuvriendelijke praktijken, die de impact op het milieu verminderen en tegelijkertijd de energie-efficiëntie verhogen.  

In het streven naar duurzaamheid kan een energieprestatieadviesbureau als EPAplus een essentiële rol spelen. Wij bieden niet alleen inzicht in de energieprestaties van gebouwen, maar kunnen ook als katalysator voor verandering binnen uw bouwproces fungeren.  

In deze blog verkennen we onze rol als energieprestatieadviesbureau in de transitie naar duurzame bouwprojecten en laten we zien waarom energieprestatieadvies (EPA) een onmisbaar onderdeel is geworden voor in de bouw. 

Energieprestatieadvies geef meer inzicht en efficiëntie 

Met ons energieprestatieadvies bieden wij (bouw)bedrijven een diepgaand inzicht in de energie-efficiëntie van hun (te bouwen) gebouwen. Door het uitvoeren van grondige analyses en evaluaties identificeert EPAplus specifieke gebieden waar energiebesparende maatregelen kunnen worden geïmplementeerd. Dit stelt onze opdrachtgevers in staat om gericht actie te ondernemen om het energieverbruik te verminderen. Met als gevolg; aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn en een verhoogde operationele efficiëntie. 

Door te investeren in energieprestatieadvies kunt u niet alleen uw operationele kosten verlagen, maar ook uw concurrentiepositie versterken. Duurzame gebouwen met een hoge energie-efficiëntie genieten vaak van een verhoogde marktwaarde en aantrekkingskracht voor huurders en investeerders. Bovendien zult u aan steeds strenger wordende regelgeving op het gebied van energie-efficiëntie en milieuprestaties moeten voldoen en kunt u zo risico’s op boetes en reputatieschade vermijden. 

Door samen te werken met EPAplus profiteert uw bedrijf van ons deskundig advies en ondersteuning om de duurzaamheidsdoelen die u wilt bereiken en tegelijkertijd een positieve impact hebben op het milieu. 

Energieprestatieadvies van de toekomst 

Omdat wij constant bezig zijn met de verduurzaming van de bouwprojecten van onze klanten zien wij ook verschillende trends in de toekomst van EPA. Trends zoals: 

 • Data-analyse
  Doormiddel van kunstmatige intelligentie (AI) en big data-analyse zullen we in de toekomst complexe datasets kunnen verwerken en interpreteren. Hierdoor krijgen onze adviseurs een nog nauwkeuriger inzicht in de energieprestaties van uw gebouw. 
 • Passieve bouwtechnieken en materialen
  Steeds vaker adviseren wij passieve bouwtechnieken en materialen om de energie-efficiëntie van gebouwen te verhogen, zonder dat er verwarming en/of koeling nodig zijn. Denk hier aan zonwering, natuurlijke ventilatie en goede isolatie.  
 • Circulaire bouwpraktijken
  Wij kunnen u helpen om duurzame keuzes te maken die de levenscyclus van gebouwen optimaliseren, zoals met materialenhergebruik, demontage en recycling.
   
 • Duurzaamheidscertificeringen
  Naarmate duurzaamheidsnormen evolueren, zullen er steeds meer nieuwe certificeringen en richtlijnen worden geïntroduceerd. Wij kunnen uw bedrijf begeleiden bij het behalen van de meest relevante certificeringen, zodat u voldoet aan de steeds strenger wordende duurzaamheidseisen.
 • EPA als integraal onderdeel van uw bouwprojecten
  In de toekomst zal EPA waarschijnlijk een standaardpraktijk worden bij alle bouwprojecten, waarbij het vanaf de ontwerpfase tot aan de oplevering van een gebouw een integraal onderdeel vormt. Dit zal ervoor zorgen dat duurzaamheidsprincipes vanaf het begin worden geïntegreerd en continu worden geoptimaliseerd gedurende de levensduur van een gebouw.
 • Samenwerken
  Door samen te werken met EPAplus profiteert u van deskundige begeleiding en innovatieve oplossingen om zo uw duurzaamheidsdoelen te bereiken. Of het nu gaat om het optimaliseren van energie-efficiëntie, het integreren van circulaire bouwpraktijken of het voldoen aan de nieuwste duurzaamheidscertificeringen, onze adviseurs staan klaar om u te ondersteunen bij elke stap van uw duurzaamheidsreis. 

Wilt u weten wat wij voor uw bouwproject kunnen betekenen?  

Neem dan contact met ons op door te bellen naar 040 303 45 50 of een e-mail te sturen naar info@epaplus.nl. Wij helpen u graag verder.