Subsidies en financiering
voor renovatie

3 minuten

Het renoveren van uw bedrijfspand(en) kan een aanzienlijke investering zijn, maar gelukkig zijn er diverse subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar om de kosten te verlichten.  

In deze blog zetten wij de acht belangrijkste opties voor bedrijven die hun panden willen renoveren en/of verduurzamen op een rij. 

 1. Energie-investeringsaftrek (EIA)
  De Energie-investeringsaftrek (EIA) biedt u de mogelijkheid om 45% van de investeringskosten in energiezuinige technieken en duurzame energie af te trekken van de fiscale winst. Dit kan u een aanzienlijke besparing opleveren.
 2. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vrije afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
  De MIA- en VAMIL-regelingen bieden u fiscale voordelen al u wilt investeren in milieuvriendelijke technieken. Zo kunt u tot 36% van de investeringskosten aftrekken en heeft daarnaast de mogelijkheid om 75% van de investeringen af te schrijven op een door uzelf gewenst moment.
 3. Subsidie Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)
  Bent u een verhuurder van woningen? Dan is de SVOH-subsidie interessant voor u. Deze subsidie is specifiek gericht op verhuurders die willen investeren in de verduurzaming en het onderhoud van hun huurwoningen en ondersteunt investeringen in energiebesparende maatregelen zoals isolatie, HR-glas, en duurzame verwarmingssystemen.
 4. Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)
  Deze subsidie is gericht op het stimuleren van energiebesparing en het gebruik van duurzame energie in de industrie en bij bedrijven. U kunt subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld isolatiemaatregelen, energie-efficiënte apparatuur, en duurzame energieopwekking.
 5. Duurzame Monumenten-Lening
  Als u uw monumentale pand wilt verduurzamen, biedt de Duurzame Monumenten-Lening gunstige voorwaarden en een lage rente. Deze lening kan gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie, HR-glas, en zonnepanelen.
 6. Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DuMaVa)
  Deze subsidie is bedoeld voor maatschappelijke instellingen zoals scholen, zorginstellingen en culturele organisaties die hun vastgoed willen verduurzamen en biedt een uitstekende kans voor instellingen om hun renovatieprojecten te realiseren met financiële ondersteuning. Deze subsidiepot, waarvan aanvankelijk werd verwacht dat deze snel uitgeput zou zijn, is overigens nog steeds beschikbaar.
 7. Regionale Subsidies
  Naast landelijke subsidies zijn er vaak regionale subsidies beschikbaar. Provincies en gemeenten bieden diverse stimuleringsregelingen als u uw pand(en) wilt verduurzamen. Het is daarom raadzaam om ook bij de lokale overheid te informeren naar de specifieke mogelijkheden.
 8. Groene Financiering
  Veel banken bieden groene financieringsmogelijkheden voor bedrijven. Deze leningen hebben vaak gunstige rentetarieven voor duurzame investeringen. Denk hierbij aan de groene leningen van banken zoals ABN AMRO, Rabobank en Triodos Bank.

Zoals u ziet zijn er diverse subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar die kunnen helpen om de kosten te verlagen als u uw panden wilt renoveren en/of verduurzamen. Door gebruik te maken van deze regelingen kunt u niet alleen uw panden verduurzamen, maar ook uw operationele kosten verlagen en groene imago versterken. 

Wilt u weten wat wij voor uw (circulaire) bouwproject kunnen betekenen? 

Neem dan contact met ons op door te bellen naar 040 303 45 50 of een e-mail te sturen naar info@epaplus.nl. Wij helpen u graag verder.