- Advies op maat
- Van nieuwbouw tot monumentaal
- Brede kennis van zaken
- Door heel Nederland
Waterschapsgebouw – Roermond
2 minuutWaterschapsgebouw – Roermond
Het ambitieuze plan voor de vergroening en verduurzaming van het Waterschapsgebouw in Roermond betekende ook een opwaardering van het energielabel. Daarbij zijn wij betrokken door bureau FRANKEN en hebben we nauw met hen samengewerkt. De doelstelling was een integraal advies te geven en minimaal energielabel A te bereiken en dat is gelukt.
Achtergrond
Het Waterschapsgebouw aan de Maria Theresialaan in Roermond is de plek waar het Waterschapsbedrijf Limburg en het Waterschap Limburg na hun fusie zijn gehuisvest. In 2020 en 2021 zette men hierbij in op vergroening en verduurzaming van zowel het Waterschapsgebouw als de directe omgeving ervan. Denk hierbij aan het voorkomen van hittestress, het verder verduurzamen van het bestaande kantoorpand en het opvangen én hergebruiken van regenwater.
Werkzaamheden en resultaat
Allereerst hebben we de opdrachtgever geadviseerd over de effecten van duurzame maatregelen op het energielabel. We hebben niet alleen gekeken naar wat nodig was om voor A te gaan, maar ook naar de gezondheid en het comfort binnen het gebouw. Medewerkers moeten immers ook fijn kunnen werken met voldoende ventilatie en een goede vochthuishouding. Er waren al enkele maatregelen doorgevoerd op het gebied van duurzaamheid, maar er ontbrak nog een totaalbeeld met een visie op de toekomst. Daar hebben wij aan bijgedragen doormiddel van een uitgebreid maatwerkadvies. Toen alles klaar was, hebben we het energielabel verzorgd.
In het projectteam met MVD architecure & urban planning en Laudy Bouw & Ontwikkeling hebben we onze duurzaamheidsstrategie kunnen implementeren. Denk aan mogelijkheden voor isolatie in verschillende gevel/dakdelen en het oplossen van eventuele koudebruggen. Ook de installatie hebben we bestudeerd, opgewaardeerd en de zonnepanelen op het dak werden in kaart gebracht. De gevels en daken van het kantoor van het Waterschapsgebouw zijn voorzien van groene beplanting voor de nodige verkoeling tijdens warme zomerdagen. Bovendien is dit een prima manier om de hoeveelheid fijnstof in de lucht te reduceren.
Het eindresultaat mag er wezen: het Waterschapsgebouw is een fijne plek om te werken/verblijven, heeft een groene uitstraling en een welverdiende energielabel A.
Zoekt u voor uw project ook integraal advies en/of een energielabel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.