Stagiair Julian
aan het woord

3 minuten

Bij EPAplus verwelkomen we regelmatig enthousiaste stagiairs die hun eerste stappen in de wereld van energieprestatieadvies willen zetten. Een van hen is Julian Smolenaers, een 23-jarige student Milieukunde uit Veldhoven, die ons de afgelopen maanden heeft vergezeld. Wij spraken hem over zijn ervaringen en inzichten die hij tijdens zijn stageperiode bij EPAplus opdeed.

Van Veldhoven naar Strijp-T

Julian, die in Veldhoven woont, was op zoek naar een stageplek waar hij mensen kon adviseren op een manier die echt een verschil maakt. Tijdens zijn zoektocht stuitte hij op EPAplus. “De website zag er verzorgd uit en werken op Strijp-T is natuurlijk een mooie plus,” vertelt Julian. De keuze was snel gemaakt en zo begon zijn 20 weken durende stage bij ons.

Optimalisatie van het onboardingsproces

Hoewel zijn stageopdracht – het optimaliseren van het onboardingsproces – niet direct verband houdt met duurzaamheid, was dit voor zijn opleiding Milieukunde geen probleem. “Het belangrijkste is dat de opdracht binnen de duurzaamheidsindustrie valt. En dat is bij EPAplus zeker het geval,” aldus Julian.

Een leerzame ervaring

Julian heeft veel geleerd tijdens zijn stage. “Ik had weinig kennis over energielabels toen ik begon, maar nu ken ik het proces van A tot Z,” zegt hij. Ondanks dat energielabels niet direct binnen zijn opleiding vielen, kon hij zijn kennis over energie en isolatie, en warmteleer goed toepassen. “Ik heb de kans gekregen om het certificaat ‘Energieprestatie woning/basis’ te halen, wat betekent dat ik bestaande woningen mag opnemen en hiervoor energielabels mag uitgeven.”

Toekomstplannen en ambities

Julian wil graag bij EPAplus blijven werken en heeft ambitieuze doelen. “Ik wil alle certificaten behalen, zowel voor woningen als utiliteiten. Dat is mijn long-term doel,” zegt hij vastberaden. Hoewel hij aanvankelijk Milieukunde koos vanwege zijn interesse in biologie en scheikunde, heeft hij tijdens zijn stage ontdekt dat het energievraagstuk hem het meeste aanspreekt. “Het is heel praktisch. Als je zonnepanelen op je dak legt, draag je echt iets bij. En met een energielabel kan je dat heel duidelijk zien.”

Een persoonlijke groei

De stageperiode bracht ook persoonlijke groei voor Julian. “De eerste keer dat ik bij mensen op bezoek ging, was ik behoorlijk zenuwachtig. Maar ik werd daar snel zekerder in,” vertelt hij. Hij ontdekte wat hij wel en niet leuk vindt aan het vak. “Ik vind het fijn om een woning op te nemen die leeg is. Soms vind ik het moeilijk om inbreuk te maken op mensen hun privacy en vervelend als mensen over mijn schouder meekijken en vragen om geen foto te nemen.”

Balans tussen werk en vrije tijd

Naast zijn werk bij EPAplus, weet Julian een goede balans te vinden tussen werk en vrije tijd. Hij sport vier keer per week in de sportschool, speelt graag horrorspellen op zijn Playstation en maakt regelmatig wandelingen met zijn vriendin en hun hond.

Julian’s verhaal is een mooi voorbeeld van hoe een stage bij EPAplus niet alleen bijdraagt aan professionele ontwikkeling, maar ook aan persoonlijke groei. We zijn blij met Julians inzet en kijken ernaar uit om hem verder te zien groeien binnen ons team.

Stageplek bij EPAplus

Lijkt het jou ook leuk om bij EPAplus stage te lopen en alles te leren over energielabels en energie prestatie advies in de praktijk? Neem dan contact op met ons door te bellen naar 040 303 45 50 of een mail te sturen naar info@epaplus.nl. We kijken er naar uit om kennis met je te maken.