BENG-berekeningen ‘Plus’:
Waarom extra werkzaamheden essentieel zijn

3 minuten

Sinds 2021 moeten alle nieuwbouwprojecten in Nederland voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Deze regelgeving stelt strenge eisen aan energiegebruik, hernieuwbare energie en isolatie. Een BENG-berekening vormt de basis voor een energiezuinig gebouw, maar in veel gevallen is deze berekening op zichzelf niet voldoende.

Bij EPAplus gaan we een stap verder met de BENG-berekening ‘Plus’. Dit betekent dat onze energie prestatie adviseurs tijdens het maken van de BENG-berekeningen aanvullende taken kunnen uitvoeren, zoals GTO- en koellastberekeningen en de integraliteit van het project borgen binnen het omgevingsvergunningstraject.

Maar wat houdt dat dan precies in zo’n GTO- en koellastberekeningen en de integraliteit van het project borgen binnen het omgevingsvergunningstraject. Wij leggen het u graag uit.

GTO- en koellastberekeningen: onmisbare aanvullingen

Wat is een GTO-berekening?

GTO staat voor Gewogen Temperatuuroverschrijding en geeft aan hoe vaak en in welke mate de binnentemperatuur in een gebouw boven een bepaald niveau uitkomt. Dit wordt steeds belangrijker, aangezien de zomers warmer worden en oververhitting een groeiend probleem is bij goed geïsoleerde gebouwen.

Wat is een koellastberekening?

Een koellastberekening berekent hoeveel koelvermogen nodig is om een gebouw comfortabel te houden. Hiermee voorkom je dat ruimtes te warm worden in de zomer of dat een te groot koelsysteem onnodig energie verbruikt. Dit draagt bij aan:

  • Het comfort voor de bewoners. Zij zullen minder warmteoverlast in de zomer ondervinden.
  • Energie-efficiëntie. Een beter afgestemde installatie voorkomt extra energiegebruik voor zowel koeling.
  • Lage kosten, doordat het systeem optimaal gedimensioneerd wordt.

Door deze berekeningen al in de ontwerpfase mee te nemen, voorkomt u dure aanpassingen achteraf en bied de gebruikers een prettiger binnenklimaat.

Integraliteit borgen binnen het omgevingsvergunningstraject

Waarom is borging van integraliteit belangrijk?

Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning moet worden aangetoond dat een gebouw voldoet aan de BENG-eisen. Dit betekent dat alle berekeningen, bouwplannen en installaties op elkaar moeten aansluiten. Zonder goede borging kunnen er fouten insluipen die leiden tot vertragingen en extra kosten.

Wat zijn de risico’s zonder goede borging?

  • Een ongeldige vergunning, want als er niet aan de eisen wordt voldaan, kan een vergunning worden afgewezen.
  • Hogere bouwkosten, omdat herberekeningen en aanpassingen budgetoverschrijdingen kunnen veroorzaken.
  • Problemen bij oplevering, want een slechte afstemming kan leiden tot comfortklachten en hogere energierekeningen.

Hoe helpt EPAplus hierbij?

  • Wij toetsen de BENG-berekeningen op integraliteit en haalbaarheid.
  • Wij zorgen voor duidelijke documentatie en onderbouwing voor uw vergunningsaanvraag.
  • Wij geven advies over materiaal- en installatiekeuzes voor optimale energieprestaties

Door vanaf het begin de integraliteit te borgen, zorgt u ervoor dat het hele proces soepel verloopt en verrassingen tijdens de bouw en oplevering worden voorkomen.

Met andere woorden

Een standaard BENG-berekening is vaak niet genoeg om een optimaal energiezuinig en comfortabel gebouw te realiseren. GTO- en koellastberekeningen helpen oververhitting te voorkomen en de energie-efficiëntie te optimaliseren. Daarnaast zorgt een goede borging binnen het omgevingsvergunningstraject ervoor dat projecten zonder vertraging en extra kosten kunnen worden gerealiseerd.

Wij helpen u graag!

Wilt u weten hoe de energie prestatie advieseurs van EPAplus u kunnen helpen met een BENG-berekening ‘Plus’, waardoor u efficiënter te werk kunt gaan en kosten bespaart.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek! Bel naar 040 303 45 50 of stuur een mail naar info@epaplus.nl.